Inheemse Amerikanen komen samen om families te beschermen tegen COVID : Shots

De Oneida Indian Nation onthulde een culturele kunstinstallatie genaamd “Passage of Peace”, met negen verlichte tipi’s die te zien zijn vanaf de New York State Thruway om het bewustzijn van de impact van COVID-19 op indianen te vergroten.

Oneida Indian Nation


bijschrift verbergen

bijschrift wisselen

Oneida Indian Nation


De Oneida Indian Nation onthulde een culturele kunstinstallatie genaamd “Passage of Peace”, met negen verlichte tipi’s die te zien zijn vanaf de New York State Thruway om het bewustzijn van de impact van COVID-19 op indianen te vergroten.

Oneida Indian Nation

Het afgelopen anderhalf jaar was op veel fronten stressvol voor Chris Aragon, een verzorger van zijn oudere broer met hersenverlamming.

“De linkerkant van zijn lichaam is geatrofieerd en kleiner dan zijn rechterkant, en hij heeft moeite om zich te verplaatsen. Hij is een beetje als een grote tiener”, zegt Aragon, 60, die deels Apache is en met zijn broer op de Fort Berthold-reservering van de Mandan, Hidatsa en Arikara Nation, in North Dakota.

Zijn belangrijkste doel tijdens de pandemie was om zijn broer te beschermen tegen COVID-19, en “het was echt een strijd”, zegt hij.

De pandemie is ook een financiële stressfactor geweest, zegt Aragon. Hij werkte vorig jaar minder uren en had de laatste tijd periodes zonder werk. “Ik zou ‘s nachts wakker worden om naar het toilet te gaan, en dan zou ik niet meer kunnen slapen.”

Aragon behoort tot de 74% van de Indianen en Alaska Natives die zeiden dat iemand in hun huishouden worstelde met depressie, angst, stress en slaapproblemen, in een recente peiling door NPR, de Robert Wood Johnson Foundation en de Harvard TH Chan School of Public Health. Slechts 52% van de blanken zei hetzelfde.

COVID verergerde langdurige stress veroorzaakt door historische ongelijkheid, zegt Spero Manson, Pembina Chippewa uit North Dakota, en leidt de Universiteit van Colorado’s Centra voor American Indian en Alaska Native Health.

Inheemse gemeenschappen in de Verenigde Staten hebben hogere besmettingspercentages gehad, zijn 3,3 keer meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen en meer dan twee keer zoveel kans om aan de ziekte te overlijden dan blanken. En de helft van de indianen in de peiling van NPR zei dat ze met ernstige financiële problemen te maken hebben.

“Terwijl we worstelen met het aanpakken van de plotselinge en plotselinge extra spanningen die de pandemie met zich meebrengt, verhoogt het dat gevoel van pijn, het lijden van hulpeloosheid en hopeloosheid”, zegt Manson. En het manifesteert zich in hogere mate van angst, depressie, posttraumatische stressstoornis, voegt hij eraan toe.

“Ik denk dat de pandemie zeker dit historische trauma heeft veroorzaakt dat inheemse mensen ervaren”, zegt Adrianne Maddux, de uitvoerend directeur bij Denver Indian Health and Family Services, die een eerstelijnskliniek runt.

Ze is getuige geweest van een grotere vraag naar gedragsgezondheidsdiensten, waaronder verslavingsbehandeling. “Onze therapeuten werden overspoeld”, zegt Maddux.

Op collectief verdriet reageren met collectieve steun

Maar inheemse gemeenschappen hebben ook unieke sterke punten die hen hebben geholpen de COVID-crisis veerkrachtig aan te pakken, zegt Manson. Stammen hebben op de pandemie gereageerd met nieuwe initiatieven om verbonden te blijven en elkaar te ondersteunen.

“Amerikaanse en Alaska-indianen, we zijn erg sociaal en collectief in ons begrip van wie we zijn, hoe we dit gevoel van persoonlijkheid en zelf bevestigen”, zegt Manson. “Een deel van de kracht en veerkracht zit in hoe collectief en sociaal deze gemeenschappen zijn.”

Een deel van de strijd in de pandemie was “een beperkt vermogen hebben om samen te komen en te verzamelen voor dingen als powwows en ceremonies en andere evenementen die ons echt verbonden houden”, zegt Victoria O’Keefe, een lid van de Cherokee en Seminole Nations, en een psycholoog bij het Center for American Indian Health aan de Johns Hopkins University. En ze voegt eraan toe dat er ‘collectief verdriet is, vooral verdriet rond het verliezen van ouderen en culturele bewaarders’.

Maar die collectieve mentaliteit heeft ook mensen samengebracht om te genezen. “We zien echt zoveel gemeenschappen mobiliseren en zijn vastbesloten om elkaar te beschermen”, zegt O’Keefe. “Dit wordt gedreven door gedeelde waarden tussen stammen, zoals verbondenheid en leven in relatie tot elkaar, leven in relatie tot alle levende wezens en ons land. En we beschermen onze families, onze gemeenschappen, onze ouderen, onze culturele bewaarders.”

Dat was duidelijk in de Navajo Nation, zegt de collega van O’Keefe, Joshuaa Allison-Burbank, een lid van de Navajo Nation en een logopedist bij het Center for American Indian Health.

“Dit concept van Navajo van K’é”, zegt hij. “Het betekent familiebanden.”

Inheemse stammen hebben op de pandemie gereageerd met creatieve manieren om verbonden te blijven. Veronica Concho en Raymond Concho Jr. verbouwden traditioneel Pueblo-voedsel en Navajo-gewassen met hun kleinkinderen Kaleb en Kateri Allison-Burbank in Waterflow, NM

Joshuaa Allison-Burbank


bijschrift verbergen

bijschrift wisselen

Joshuaa Allison-Burbank


Inheemse stammen hebben op de pandemie gereageerd met creatieve manieren om verbonden te blijven. Veronica Concho en Raymond Concho Jr. verbouwden traditioneel Pueblo-voedsel en Navajo-gewassen met hun kleinkinderen Kaleb en Kateri Allison-Burbank in Waterflow, NM

Joshuaa Allison-Burbank

Allison-Burbank bracht de eerste maanden van de pandemie door aan de frontlinie in een COVID-zorgkliniek van de Indian Health Services in Shiprock, NM. Hij zegt dat mensen snel begonnen met maskeren en sociale afstand nemen.

“Dat was zo belangrijk om de virale verspreiding over de Navajo-natie te begrijpen en te beheersen, terug te gaan naar dit concept met betrekking tot andere mensen, respect voor ouderen”, zegt Allison-Burbank. “Het is ook het concept van voor elkaar zorgen, voor het land zorgen.”

Het hielp gemeenschappen ook om creatieve oplossingen te vinden voor andere pandemiegerelateerde crises, zoals voedseltekorten, voegt hij eraan toe.

Links: Josiah Concho en zijn neef Kaleb Allison-Burbank hielpen in de zomer van vorig jaar met het telen van producten in Waterflow, NM. Vervolgens gaven ze de gewassen aan inheemse families in nood. Rechts: Joshuaa Allison-Burbank en zijn familie hingen rode chilipepers op om uit te drogen. De overtollige producten hielpen bij het bestrijden van voedseltekorten in hun gemeenschappen.

Joshuaa Allison-Burbank


bijschrift verbergen

bijschrift wisselen

Joshuaa Allison-Burbank


Links: Josiah Concho en zijn neef Kaleb Allison-Burbank hielpen in de zomer van vorig jaar met het telen van producten in Waterflow, NM. Vervolgens gaven ze de gewassen aan inheemse families in nood. Rechts: Joshuaa Allison-Burbank en zijn familie hingen rode chilipepers op om uit te drogen. De overtollige producten hielpen bij het bestrijden van voedseltekorten in hun gemeenschappen.

Joshuaa Allison-Burbank

Veel mensen, waaronder zijn eigen familie, begonnen met het verbouwen en koken van traditionele gewassen zoals maïs en pompoen, die ze voorheen alleen aten tijdens traditionele ceremonies.

“Mijn hele familie was in staat om traditionele Pueblo Foods en Navajo-gewassen te verbouwen”, zegt Allison-Burbank. “En niet alleen genoeg voor onszelf, maar we hadden een overvloed om te delen met onze uitgebreide familie, onze buren en om bij te dragen aan verschillende wederzijdse hulporganisaties.”

Hij zegt dat landbouw het ook mogelijk maakte voor leden van de gemeenschap om meer tijd veilig samen door te brengen – wat hielp om een ​​deel van de stress op te vangen.

Kinderen en ouderen helpen bij het omgaan met COVID-angsten

Gezinnen hadden ook meer tijd om hun moedertaal te spreken en bepaalde culturele routines in praktijk te brengen, wat volgens hem mensen emotioneel hielp.

Allison-Burbank, O’Keefe en hun collega’s van het Center for American Indian Health waren ook het voortouw in een poging om American Indian en Alaska Native-kinderen te helpen het hoofd te bieden aan de pandemie. Ze schreven, publiceerden en verspreidden een kinderboek met de naam Onze kleinste strijders, ons sterkste medicijn: COVID-19 overwinnen.


Johns Hopkins Center for American Indian Health
YouTube

Het boek, geïllustreerd door een inheemse jeugdkunstenaar, vertelt het verhaal van twee kinderen van wie de moeder een gezondheidswerker is die mensen behandelt met COVID-19. Dus wenden de kinderen zich tot hun grootmoeder, die hen helpt bij het navigeren door hun angsten en zorgen.

“Verhalen vertellen is een belangrijke en langdurige traditie voor tribale gemeenschappen”, zegt O’Keefe. “En we ontdekten dat dit een manier was waarop we onze gedeelde culturele waarden over stammen konden verweven, evenals richtlijnen voor de volksgezondheid en strategieën voor het omgaan met geestelijke gezondheid om inheemse kinderen en gezinnen te helpen.”

Meer dan 70.000 exemplaren van het boek zijn verspreid over 100 stammen, zegt O’Keefe. Naast het boek zijn bronnen voor ouders en activiteiten voor kinderen: gratis beschikbaar op de website van het centrum.

In het Berthold-reservaat, waar Aragon woont, zegt hij dat stamleiders “zeer proactief” waren in het ondersteunen van mensen met COVID-19 en hun families. “Alle [people] moesten doen, was de telefoon pakken en bellen om extra hulp te krijgen, of boodschappen naar hun huis laten brengen”, zegt hij.

Autoriteiten hielpen ook individuen met COVID-19 om te isoleren, met behulp van hutten op een lokale camping, zodat ze het risico op blootstelling van andere familieleden konden minimaliseren, zegt hij.

En mensen namen de tijd om ouderen te helpen, voegt hij eraan toe. “Ze behandelen hun ouderen hier zeker goed, en ze worden niet zomaar vergeten en ergens in een verpleeghuis geplaatst.”

Stamjongeren in Minneapolis hadden soortgelijke inspanningen om voor ouderen in hun gemeenschap te zorgen, hen te helpen met het verkrijgen van voedsel, medicijnen en andere taken, zegt Manson.

“Dit weerspiegelt een enorm belang van ouderen in onze gemeenschappen als de opslagplaatsen van culturele kennis en onze spirituele leiders”, zegt hij, evenals het belang van intergenerationele relaties.

Over stamgrenzen heen reiken

The Oneida Indian Nation, gevestigd in de staat New York, heeft onlangs een kunstinstallatie onthuld om het bewustzijn over de onevenredige impact van de pandemie op inheemse gemeenschappen en hulpbronnen rond COVID-19 te vergroten. met een adellijke titel Passage of Peace, de installatie is voorzien van grote tipi’s, traditionele huizen en ontmoetingsplaatsen.

De installatie bevindt zich vlak bij de New York State Thruway, ongeveer halverwege tussen Syracuse en Utica. “We hopen dat de Passage of Peace de aandacht zal vestigen op de aanhoudende ontberingen die plaatsvinden in veel delen van het Indiase land, terwijl we een boodschap van vrede en herinnering overbrengen aan onze naburige gemeenschappen hier in Upstate New York”, zegt Ray Halbritter, Oneida Indian Nation Representative.

Inheemse gemeenschappen verbinden en ondersteunen elkaar ook online, met projecten zoals de Sociale afstand Powwow Facebook-groep, opgericht in maart 2020 om “een ruimte te creëren voor gemeenschaps- en cultureel behoud”. Mensen van veel verschillende stammen delen liedjes, dansvideo’s, gesprekken, verhalen en fondsenwervers en verkopen kunst en handwerk. Het heeft nu meer dan 278.000 leden.

Het gevoel van gemeenschap en respect voor ouderen waren ook de reden dat Amerikaanse Indianen en Inheemse mensen uit Alaska meer bereid waren zich te laten vaccineren om hun gemeenschappen te beschermen, zegt Jennifer Wolf, oprichter van Project Mozaïek, een adviesgroep voor inheemse gemeenschappen.

“We hebben zoveel redenen om wantrouwend te staan ​​tegenover een regering die ons land heeft afgenomen en zoveel beloften heeft gebroken”, zegt Wolf, “en toch hebben we de hoogste (Covid-19) vaccinatiegraad in het land.”

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, de helft van alle Amerikaanse Indianen en Alaska Native mensen is volledig gevaccineerd, en 60% heeft ten minste één dosis gekregen, vergeleken met respectievelijk slechts 42% en 47% van alle blanken.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *