Man die onderhandelingstroef werd in gesprekken tussen de VS en China, eindelijk thuis na 4 lange jaren

Daniel Hsu, een Amerikaans staatsburger, heeft vier jaar gevochten om te ontsnappen China.

De inwoner van Seattle werd uitgesloten van vertrek ondanks het feit dat hij geen misdaad heeft begaan, een pion in een geopolitiek spel tussen twee gigantische supermachten.

Eerder deze maand, slechts vier dagen voor een virtuele ontmoeting tussen president Biden en de Chinese leider Xi Jinping, kreeg Hsu te horen dat hij zich moest voorbereiden om naar huis te gaan. Hij had minder dan 48 uur.

CHINA PROTESTEERT DE PASSAGE VAN DE US MARINE VERNIETIGING DOOR TAIWAN TRAIT

De Amerikaanse burger Daniel Hsu poseert voor een portret in de buurt van zijn appartement in Shanghai, China, 13 april 2020.
(AP-foto, bestand)

“Het was een totale rush”, vertelde hij The Associated Press in een telefonisch interview vanuit zijn huis in Seattle.

Terwijl hij rende om zijn grootmoeder te bezoeken, zijn spullen in te pakken en naar Guangzhou te reizen, wist Hsu niets van de paardenhandel tussen China en de VS in de aanloop naar de ruim drie uur durende videomeeting tussen Biden en Xi op 15 november.

Beide landen leken te proberen de spanningen in hun steeds moeizamere relatie terug te draaien, en Hsu was een onderhandelingsmiddel geworden. Hij zou naar Seattle kunnen terugkeren en zeven Chinese staatsburgers die in de VS waren veroordeeld voor misdaden, zouden teruggestuurd worden naar China.

Het vermogen van China om deals te sluiten door mensen als Hsu effectief te gijzelen, heeft de bezorgdheid doen rijzen dat Peking zich misschien aangemoedigd voelt om de praktijk te verdubbelen, wat niet alleen de VS, maar ook Canada, Australië en een aantal Europese landen woedend heeft gemaakt, die zeggen dat hun burgers ook geconfronteerd met willekeurige detentie in China.

“Er is geen afschrikking voor Peking om het opnieuw te doen”, zegt Sophie Richardson, China Director bij Human Rights Watch. “Het probleem is dat als je de echt principiële weg zou inslaan, veel mensen nog steeds in willekeurige detentie zouden zitten in China.”

Een Amerikaanse functionaris die op de hoogte was van de gesprekken van de regering met Peking met betrekking tot Hsu, vertelde AP dat Hsu geen “levering” was voor de Biden-Xi-bijeenkomst en dat wat sommigen op een gevangenenruil leek, eigenlijk geen gevangenenruil was, maar eerder de product van langdurige – en voortdurende – inspanningen om Peking ertoe te brengen zijn internationale verplichtingen na te komen. De functionaris was niet bevoegd om in het openbaar commentaar te geven en sprak op voorwaarde van anonimiteit.

“De Volksrepubliek China had Amerikaanse burgers nooit mogen onderwerpen aan gedwongen uitreisverboden. De Volksrepubliek China had niet voldaan aan haar internationale verplichtingen om hun onderdanen terug te nemen die het bevel hebben gekregen om te worden verwijderd”, zei de functionaris, gebruikmakend van het acroniem voor de Volksrepubliek China. “Er zijn nog meer Amerikanen onderworpen aan uitreisverboden en willekeurige detenties in de VRC, en we zullen blijven werken om hun vrijlating te verzekeren.”

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, stelt een vraag tijdens de dagelijkse mediabriefing in Peking op 8 april 2020. De woordvoerder zei dat hij niet zeker was van de details van de zaak van Hsu, hoewel hij herhaalde dat het land de zaken volgens de vastgestelde regels behandelde.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, stelt een vraag tijdens de dagelijkse mediabriefing in Peking op 8 april 2020. De woordvoerder zei dat hij niet zeker was van de details van de zaak van Hsu, hoewel hij herhaalde dat het land de zaken volgens de vastgestelde regels behandelde.
(GREG BAKER/AFP via Getty Images)

In Peking zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, dat hij niet duidelijk was over de details van de zaak van Hsu, maar dat China dergelijke zaken volgens vastgestelde regels afhandelde.

“Ik wil benadrukken dat iedereen gelijk is voor de wet en dat de relevante Chinese organen dergelijke zaken behandelen in overeenstemming met de wet en regelgeving”, zei Zhao woensdag tijdens een dagelijkse briefing. “Bij de uitvoering van dergelijke taken is er geen tolerantie voor inmenging, laster of verdraaiing.”

Hsu vertelde de AP dat hij feitelijk werd gegijzeld door Chinese autoriteiten die zijn vader wilden overtuigen om terug te keren naar China en voor de rechter te verschijnen voor het verduisteren van ongeveer $ 63.000 meer dan 20 jaar geleden, toen hij voorzitter was van een overheidsvastgoedbedrijf. Hsu’s vader heeft gezegd dat hij onschuldig is en het doelwit van een politieke vendetta.

Van augustus 2017 tot februari 2018 werd Hsu in eenzame opsluiting vastgehouden in Hefei, de hoofdstad van de provincie Anhui. De muren in zijn beige kamer waren bedekt met rubber, vertelde Hsu aan AP in een interview in 2020. De tafel was gewikkeld in zacht, grijs leer. Witte jaloezieën bedekten twee getraliede ramen. Er waren geen scherpe randen.

Vijf bewakingscamera’s registreerden zijn bewegingen en twee bewakers hielden een constante, stille wacht. Ze volgden Hsu naar de douche en gingen naast hem bij het toilet staan.

Lichten schoten door de nacht. Als hij zich op zijn matras omdraaide, maakten bewakers hem wakker en dwongen hem zijn gezicht naar een bewakingscamera te draaien die hem vastlegde terwijl hij sliep.

Toen hij werd vrijgelaten uit het zogenaamde onderwijscentrum, kreeg hij een uitreisverbod en mocht hij China niet verlaten. Volgens de Chinese wet hebben de autoriteiten een ruime beoordelingsvrijheid om zowel Chinese burgers als buitenlandse staatsburgers te blokkeren om het land te verlaten. De VS, Canada, Australië en het VK hebben hun burgers gewaarschuwd dat ze China niet willekeurig kunnen verlaten, zelfs over geschillen waar ze mogelijk niet direct bij betrokken zijn.

Hsu’s is niet het eerste geval van gijzelingsdiplomatie waarbij China betrokken is.

In september werd een overeenkomst bereikt om Meng Wanzhou, een senior executive bij de Chinese technologiegigant Huawei, toe te staan ​​terug te keren uit Canada na een diplomatieke impasse van drie jaar. Meng was geconfronteerd met een uitleveringsverzoek van de VS op beschuldiging van fraude wegens het naar verluidt verkeerd voorstellen van de zakelijke transacties van het bedrijf met Iran.

Binnen enkele uren na Mengs vrijlating liet Peking twee Canadezen vrij die kort na Mengs arrestatie in Canada in China waren vastgehouden op beschuldiging van nationale veiligheid. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Canadezen destijds werden vrijgelaten om gezondheidsredenen en bagatelliseerde elk verband met de zaak van Meng. Canada heeft lang volgehouden dat de mannen onschuldig zijn.

De volgende dag keerden twee Amerikaanse broers en zussen die – net als Hsu – jarenlang waren geblokkeerd om China te verlaten in een klaarblijkelijke poging om hun vader te dwingen terug te keren naar China, terug naar de Verenigde Staten.

Hsu’s geluk veranderde pas in de weken voorafgaand aan de videoconferentie van november. Hsu zei dat hij een telefoontje kreeg van de Amerikaanse ambassade in Peking vier dagen voordat Xi en Biden spraken, op donderdagmiddag 11 november. Hij kreeg de opdracht om naar Guangzhou te gaan, een Zuid-Chinese megastad op ongeveer 900 mijl van zijn appartement in Shanghai , op tijd voor een chartervlucht naar huis die zondagochtend vroeg.

Hij ging naar zijn 103-jarige grootmoeder, die in Shanghai woont. Ze huilde toen hij haar vertelde dat hij wegging. ‘Ik kon zien dat ze zich afvroeg of ze me weer zou zien,’ zei hij.

Hsu had haar nooit over zijn uitreisverbod verteld omdat hij zich zorgen maakte over haar gezondheid. Hij heeft haar nooit verteld over zijn zes maanden in eenzame opsluiting. Of het feit dat zijn vrouw – ook onschuldig aan enig misdrijf – tot vorig jaar ook was geblokkeerd om China te verlaten, om redenen die voor hen nooit duidelijk waren. Het gevolg was dat hun tienerdochter bijna drie jaar lang wees was en alleen woonde in hun grote, lege huis in Seattle.

Zondagochtend, 14 november, brak aan in Guangzhou met een zeldzame en glorieuze blauwe lucht, en de zon leek te passen bij Hsu’s stemming. Op het vliegveld liep hij over het asfalt naar een wachtende Gulfstream 5-jet – het vliegtuig dat hem uiteindelijk naar huis zou brengen.

Hsu zei dat hij zeven mensen van boord zag gaan, hoewel hij niet wist wie ze waren.

Slechts één van hen – Xu Guojun, een voormalige Chinese bankdirecteur, nu kaal en met een wijde camouflagebroek – had handboeien om. Een paar politieagenten gekleed in witte hazmatpakken met capuchon, met bril, gezichtsmaskers, blauwe handschoenen en blauwe slofjes begeleidden hem uit het vliegtuig.

Xu was in 2001 uit China gevlucht nadat hij was beschuldigd van het verduisteren van honderden miljoenen dollars. China’s Centrale Commissie voor Discipline Inspectie heeft een verklaring uitgebracht waarin Xu’s terugkeer naar het moederland wordt bejubeld als een “grote prestatie” in China’s wereldwijde strijd tegen corruptie, die onder Xi Jinping is geïntensiveerd.

Een federale rechtbank in Las Vegas veroordeelde de voormalige manager van de Bank of China in 2009 wegens samenzwering en beval hem en zijn mede-samenzweerders om $ 482 miljoen aan restitutie te betalen. Volgens het Department of Homeland Security heeft hij bijna 13 jaar in de Amerikaanse gevangenis doorgebracht.

Twee van de andere terugkeerders – Zhang Yujing en Lu Jing – probeerden Mar-a-Lago in 2019 binnen te komen. Zhang werd veroordeeld tot acht maanden voor huisvredebreuk en liegen tegen federale agenten, terwijl Lu werd veroordeeld tot 59 dagen voor verzet bij arrestatie, volgens DHS. Twee anderen – Wang Yuhao en Zhang Jielun – werden veroordeeld voor het illegaal fotograferen van een marineluchtstation in Key West, Florida, in 2020. Het laatste paar – Sun Yong en Tang Junliang – was volgens het DHS veroordeeld voor financiële misdrijven in Utah. en dossiers van het ministerie van Justitie.

En toen was het de beurt aan Hsu. Hij liep tien trappen op naar het vliegtuig. Hij had een enkele koffer en een handbagage.

De Amerikaanse burger Daniel Hsu poseert voor een portret in een appartement in Shanghai, China, op 13 april 2020.

De Amerikaanse burger Daniel Hsu poseert voor een portret in een appartement in Shanghai, China, op 13 april 2020.
(AP-foto, bestand)

“Ik had het gevoel dat ik al op Amerikaanse bodem was. Dat was echt een opluchting”, zei Hsu. “Ik haalde diep adem toen ik in mijn stoel ging zitten.”

Hij zei dat hij de zes uur durende vlucht van Guangzhou naar Guam doorbracht met het lezen van “Dune” in het Mandarijn, het spelen van videogames en het praten met een half dozijn immigratie- en douanehandhavingsfunctionarissen die ook in het vliegtuig waren. Daarna was er een tussenstop van drie uur in Guam en een vlucht van zeven uur naar Honolulu. Hij zei dat hij de 24-uurs tussenstop in Hawaï in feite in zijn hotelkamer had geslapen, en daarna was het terug op de jet voor een vlucht van vijf en een half uur naar Phoenix.

In Phoenix stapte hij over op een commerciële vlucht, die bijna drie uur vertraging opliep. Terwijl Biden en Xi spraken over Taiwan, handel, klimaatverandering en de wederzijdse noodzaak om conflicten te vermijden, ijsbeerde Hsu uitgeput en doelloos over de luchthaven van Phoenix. “Ik heb geprobeerd een boek te lezen of iets op mijn telefoon te lezen, maar ik kan het gewoon niet”, zei Hsu. “Ik kon me nergens op concentreren. Ik kon niet wachten om mijn vrouw te zien.”

Eindelijk, om bijna 22.00 uur lokale tijd, landde Hsu op Seattle-Tacoma International Airport. Een vertegenwoordiger van het bureau van de speciale presidentiële gezant voor gijzelingszaken wachtte hem op. Dat gold ook voor zijn vrouw, Jodie Chen.

“Ik hield haar gewoon vast en gaf haar een knuffel”, zei Hsu. “Een hele grote, erg strak.”

‘Welkom thuis,’ zei Chen.

Thanksgiving belooft dit jaar een enorme verbetering te worden ten opzichte van de feestdag vier jaar geleden, die Hsu naar eigen zeggen in eenzame opsluiting in Hefei vierde. Hij zei dat hij zijn verzorgers daar had weten te overtuigen om hem een ​​speciale maaltijd van Kentucky Fried Chicken te brengen.

Hsu zei dat hij iedereen dankbaar is die achter de schermen heeft gewerkt om hem naar huis te halen. Hij zei dat hij blij is in een vrij land te zijn, maar denkt vaak aan zijn familieleden. “Ik hoop dat alles goed gaat met mijn familie in China”, zei hij.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Zijn laatste vertrek was zo plotseling dat Hsu zei dat hij geen tijd had om na te denken over wat er daarna komt, behalve proberen de tijd met zijn gezin terug te winnen en terug te keren naar het leven en de vrijheid die hij verloor.

‘Ik ben moe. Gewoon moe,’ zei hij. “Ik heb mijn ouders al vier jaar niet gezien. Ik heb mijn vrouw al anderhalf jaar niet gezien. We hebben veel dingen om over te praten.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *